Bandenservice

De banden van een auto zijn misschien wel het belangrijkste aandachtspuntje bij controles op de staat van je auto. Banden staan constant onder spanning en dragen jouw en de auto bij het verplaatsen van A naar B. Goede banden staan garant voor een veilige en comfortabele rit bij verschillende weersomstandigheden. Wij bij Autotechniek Harmelen zijn experts op het gebied van banden en geven jou graag advies hierover. Voor opslag, vervangen en het meten van de bandenspanning kunt u bij ons terecht.


Soorten banden

Tegenwoordig door alle technologische ontwikkelingen en strengere eisen zijn de banden sterk veranderd als je dat vergelijkt met tientallen jaren geleden. Er zijn vele verschillende soorten banden maar ook verschillende soorten banden merken. Vroeger werd er gereden op een enkele band voor zowel de winter als de zomer, tegenwoordig kennen wij winterbanden, zomerbanden en een nieuwe trend zelfs all season banden.

Winterbanden

Omdat de winter weersomstandigheden mee brengt die gevaarlijk kunnen zijn voor de weggebruiker, zijn er speciale banden hiervoor ontwikkeld. Speciaal voor natte en gladde hebben banden meer grip en ander profiel om het overtollige water gemakkelijker weg te voeren. Ook voor vakantiegangers die op wintersport gaan in het buitenland is het van groot belang om met winterbanden te rijden. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk is het zelfs verplicht om in de winter met winterbanden te rijden, doe je dit niet dan riskeer je een grote som geld in vorm van een boete. In het ergste geval kun je zelfs aansprakelijk worden gesteld van een ongeluk waar geen winterbanden aanwezig zijn. Ook in dit geval zijn de eigen schades zoals bijvoorbeeld een letsel of lichamelijk klachten voor eigen kosten. Kortom, ga altijd op de weg met winterbanden als je in deze landen gaat rijden. Duitsland heeft sinds 2018 een wetgeving van kracht gemaakt waar alleen specifieke winterbanden met een keurmerk volstaan, alle andere winterbanden zonder dat keurmerk overtreden dus de wet.

Zomerbanden

In de zomer is het in Nederland warm en dit heeft invloed op het rubber. Rubber zal zijn grip, en daarbij de weerstand, vergroten als het warmer wordt. Er treedt dus meer slijtage op bij warmer weer. Zomerbanden hebben een andere samenstelling rubber om deze snellere slijtage te voorkomen. Zomerbanden zijn ideaal bij temperaturen boven de 7 graden Celsius.

All season banden

Naast winter- en zomerbanden zijn er tegenwoordig ook all season banden. Deze banden zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt voor alle seizoenen in een jaar. De banden hebben zowel eigenschappen van de winterband als de zomerband. Voor een land zoals Nederland is het ideaal om met all season banden te rijden. Strenge winters met sneeuw komen hier haast niet voor en dus kan het gebruik van all season banden goed van pas komen. Vooral omdat je dan het hele jaar op 1 band kan rijden en niet steeds hoeft te wisselen.

Voordelen van de juiste banden

  • Lager brandstofgebruik
  • Meer grip bij hogere/lagere temperaturen
  • Verkleint de kans op slippen