Distributieriem

De distributieriem is de aandrijf van je motor. Het dient als overbrenging tussen de krukas en of meerdere nokassen. Zo brengt de motor zijn aandrijving over om andere onderdelen aan het werk te zetten om uiteindelijk het voertuig vooruit (of achteruit) te laten rijden. Niet elke auto heeft een distributieriem, sommige merken gebruiken kettingen of tandwielen.

Als de riem breekt of ermee stopt is de kans op verdere schade erg groot en lopen de kosten veel hoger op dan het enkel vervangen van de distributieriem/ketting/tandwiel. Het vervangen van de distributieriem is een arbeidsintensieve klus dat enkel experts kunnen uitvoeren. De kosten zullen erg varieren bij verschillende merken.

Wanneer moet ik de distributieriem vervangen?

Het ligt eraan welk soort distributie je hebt in je auto. Een ketting, riem of tandwielen hebben alle verschillende eigenschappen en dus ook verschillende km-standen wanneer deze toe zijn aan vervanging. Bij de normale distributieriemen zal het ongeveer bij 100.000 km zijn wanneer de riem toe is aan vervanging. Voor de zekerheid adviseren wij je dit elk jaar te laten controleren, ook zit je nog niet op de aangegeven km-stand.